**Part 1**

**ratio**-*A pair of numbers that compares different types of units. eg. 6:8*

**proportion**-*A relationship that says two rates equal each other. eg.*__If there were 6 people who liked cats and 7 people who liked turtles, how many people who likes cats would be if there were 21 people who liked turtles?__

1.

**5 hours to travel 360 kilometers is about _____km/h**

*word ratio:*km/hour*answer: 72 km/1 hour.*

*2.*

**Emma saves 28 cents of every dollar that she earns. Emma earned $75 last week. How much money did Emma save last week?**- word ratio:
*28 cents/100 cents* - answer:
*Emma saved 2100 cents in $75.00 = 2100 cents/$75.00*

**Part 3**

What are the three ways you can prove that equivalent ratio statements are true?

**3/4 = 12/16**or

**4/9 = 16/32**

1. For

**3/4 = 12/16**, you can multiply the numerator and denominator by 4 and it equals 12/16. You can also divide 12/16 by 4 and it will equal 3/4. For the last one, you can cross multiply and they both equal 48, so therefore this ratio statement

**3/4 = 12/16**, is true.

2. For 4/9 = 16/32, 4 x 4 = 16, but 9 x 4 = 36, therefore this ratio statement is false.

**Part 4**

Find a video about using proportion and embed it in your post. Make sure you select the small size of the video.

This video clearly teaches you how to solve a proportion problem.

**Task 5**

1.

**Does this seem fair?**

- No, it's not fair.

**With what you know about**

*proportion*look and read what is in the image above. Does it seem just and fair?- No, this does not seem fair and just.

**Why have you made this choice?**

- It's not fair because the homeless man is going to jail for 15 years for robbing $100. Which the CEO is going to prison for
*only*

**What would you have done if you were the judge?**

- I wouldn't of sentenced him to jail for 15 years, but I could send him for a shorter time. But for the CEO, I would sentence him to jail for about 15 years instead.

**Bonus Question**

**Q.)**How tall is the tree on left?

**A.)**The average height of an 11 year old would be 4.25 feet tall. The boy probably goes about 3 times into the tree. 3 x 4.25 = 12.75. So the tree is probably about

**12.75 feet**tall.

**3 stars and a wish**

*My overall impression of making the blog post was that I thought it would take a lot of work and editing and it actually did. I took a lot of time making the pictures in paint which I found the hardest part. I also think I did okay in answering the questions because I had a pictures on some of them and I had a few long explanations. I only wish I could have added a picture on all of the things that we had to explain. But I think I worked pretty hard on it, and I hope I get a good mark.*

Hi, I think you made really good examples, explained your answer really well, and I think that you understood what you were doing. I also think that you could have made your "if I were the judge" one more justified, but that's just me.

ReplyDelete